top of page
  • FCR Media


Veelvoorkomende oorzaken van verstopte riolen


Help, riool verstopt…

Een verstopt riool komt altijd ongelegen en kan voor heel wat overlast zorgen, van een onaangename geur in huis en een verstopte wc tot zelfs overstromingen. Maar waar komt die verstopte riolering vandaan?

 

Wat kunnen oorzaken van een verstopte riool zijn?


1.      Vetophoping

Vetophoping is een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte riolen. Wanneer vet, olie en andere vetachtige stoffen door de gootsteen of het toilet worden gespoeld, hechten ze zich vast aan de binnenkant van de leidingen. Na verloop van tijd kan dit een dikke laag vormen die de waterstroom belemmert.


2.      Boomwortels

Een andere oorzaak van verstopte riolen zijn boomwortels. Boomwortels zoeken constant naar water en voedingsstoffen. Indien er scheuren of lekken in de rioleringsbuizen zijn, kunnen ze de leidingen binnendringen op zoek naar water. Eenmaal binnen groeien ze verder en kunnen ze de leidingen verstoppen of verder beschadigen. Deze beschadigingen leiden tot verstoppingen en lekkages in de riolering.


3.      Voorwerpen

Vreemde voorwerpen zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van verstopte riolen. Mensen hebben de neiging om alles door de wc te spoelen, van maandverband tot vochtige doekjes en zelfs speelgoed. Dit kan resulteren in een verstopping die alleen kan worden opgelost door een professionele loodgieter. Ook toiletblokjes kunnen al eens loskomen van de wc-pot en vast komen te zitten in de riolering.


4.      Grondverzakking

Tot slot kunnen grondverzakkingen ook bijdragen aan verstopte riolen. Grondverzakkingen kunnen fysieke druk uitoefenen op de rioleringsbuizen. Dit kan leiden tot verzakking, breuk of verplaatsing van de leidingen, wat op zijn beurt verstoppingen veroorzaakt. Als de helling van rioleringsbuizen wordt verstoord door grondverzakking, kan het water niet effectief wegstromen, waardoor verstoppingen ontstaan.


Vetophoping, boomwortels, vreemde voorwerpen en verzakkingen zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze risico's en te voorkomen dat deze rioolproblemen zich voordoen. Als u toch te maken krijgt met een verstopt riool, is het raadzaam om een professional in te schakelen om het probleem vakkundig op te lossen.


Toch een verstopping van uw riolering in de regio Limburg of Vlaams-Brabant? Dan biedt de ontstoppingsdienst van Ludo Ulens een snelle oplossing!


 

Comments


Schrijf een reactie

Bedankt voor uw bericht!

bottom of page